Inlooplessen
Op maandagavond kun je eens per maand, geheel vrijblijvend, deelnemen aan inlooplessen stembevrijding. AFSTEMMEN. Om te proeven of stembevrijding iets voor jou is, of om na een reeks regelmatig en laagdrempelig met stemwerk bezig te blijven. Voor het najaar van 2024 staan de volgende data gereserveerd:
Maandag 26 augustus
Maandag 30 september
Maandag 28 oktober
Maandag 25 november
Wat? Inlooplessen stembevrijding
Wanneer? maandag 26 augustus, 30 september, 28 oktober, 25 november
Tijdstip? 19:45 - 21:30
Waar? De Binnenhof
Adres? Hof der Toekomst 64, 3823 HX Amersfoort
Kosten? Vanaf € 17,- per les - betalen kan ter plekke contant, via een betaalverzoek, of vooraf via de site. Ook kun je een strippenkaart met korting kopen.
Praktisch? Spontaan aansluiten, zonder aanmelding mag zeker! Neem dan wel altijd een flesje water mee, draag kleding in laagjes en neem voor de zekerheid een (yoga)matje en kussentje mee om op te zitten. Het is fijn om de oefeningen op blote voeten, of zonder schoenen te doen.
Annulering
Mocht je door omstandigheden moeten annuleren, dan vindt er geen restitutie plaats. Het is altijd toegestaan om je ticket door te verkopen aan een andere deelnemer. Mocht er van onze zijde een annulering zijn, dan kun je je ticket inzetten voor een inlooples op een andere datum.
Een paar jaar geleden volgde ik een online cursus die volgens het 'sliding scale'-principe werkte; deelnemers konden kiezen uit een drietal bedragen voor dezelfde cursus en op basis van hun inkomenssituatie een keuze maken. Het was destijds voor mij een nieuwe benadering, die me heel erg aansprak. Anno 2023 vind ik het tijd om deze benadering ook voor de Jankfabriek te gaan invoeren. Om zo stembevrijding voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Het hoogste bedrag is bedoeld voor iedereen die moeiteloos aan alle basisbehoeften kan voldoen, zoals huisvesting, vervoer en eten. Je hebt salaris of vermogen waarmee je altijd nieuwe kleding kunt kopen, buiten de deur kunt eten of drinken, je hobby kunt uitoefenen en uitstapjes kunt maken zoals naar concerten, musea en de bioscoop. Daarnaast heb je voldoende spaargeld ter beschikking om te besteden aan een (eigen) woning, waarvoor je wel een hypotheek kunt hebben, maar waarvan de kosten niet zo hoog zijn dat je daar in het dagelijks leven last van hebt. Ook kun je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg.
Het middelste bedrag is bedoeld voor deelnemers die over het algemeen aan hun basisbehoeften kunnen voldoen, maar af en toe stress ervaren om financieel alles op de rit te houden. Je hebt een salaris waarmee je regelmatig nieuwe of anders tweedehands kleding kunt kopen, en af en toe buiten de deur kunt eten of uitgaan. Eventueel heb je wat spaargeld tot je beschikking en kun je jaarlijks op vakantie zonder dat je hierdoor financiële problemen krijgt. Mogelijke schulden hebben geen merkbare invloed op je maandelijkse vaste lasten en basisbehoeften.
Het laagste bedrag is bedoeld voor deelnemers die regelmatig stress ervaren om voldoende geld te hebben voor huisvesting, eten en vervoer. Je hebt recht op financiële toeslagen om in deze behoeftes te voorzien, hebt geen eigen vervoer of bent niet altijd in staat om benzine of openbaar vervoer te betalen. Je hebt geen spaargeld of mogelijkheid om te sparen en koopt maar heel af en toe kleding omdat je er nauwelijks ruimte voor hebt.
Het idee achter het sliding scale- of pay as you can-principe is dat niet iedereen hetzelfde te besteden heeft, maar alle deelnemers naar rato de kosten met elkaar dragen. Met vertrouwen als uitgangspunt; iedereen kiest het bedrag dat zijn inkomenssituatie past. Welk bedrag dat is? Daarvoor gebruik je je eigen moreel kompas. Om je toch op weg te helpen, hier een uitgebreide uitleg.
Voor workshops hanteer ik drie verschillende prijzen. Het standaard bedrag is gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van de lessen. Denk aan de financiële vergoeding voor de huur van de locatie en de tijd die het kost om de lessen voor te bereiden en te geven. Maar ook onzichtbare tijd is hierin verwerkt, zoals het werven van deelnemers, de organisatorische en administratieve kant van de workshops en het bijhouden van de website, socials en nieuwsbrieven.
Het hoge bedrag is de pay it forward-prijs; wie financiële overvloed ervaart, draagt bij aan de deelname van wie het financieel niet zo breed heeft en ondersteunt de Jankfabriek net iets meer als het gaat om onzichtbare werkuren. Het support-ticket is er voor deelnemers die juist een lager inkomen hebben en niet zouden kunnen deelnemen als ze de standaard prijs moesten betalen.
Bij een workshop van maximaal 12 deelnemers zijn 12 tickets voor het standaard bedrag beschikbaar. Van het laagste bedrag zijn 4 tickets verkrijgbaar, evenals van het hoogste bedrag. Wees er bewust van dat wanneer je kiest voor het lage bedrag, terwijl je in staat bent meer te betalen, je dan plek inneemt van iemand die wil deelnemen, maar de hogere bedragen niet kan betalen.
Kortingen zoals lastminute- of juist earlybird-prijzen zijn hiermee verleden tijd. Principes die uitgaan van tekort, van haast, in plaats van rust en vertrouwen. Precies het tegenovergestelde van waar stembevrijding over gaat - leren luisteren naar je gevoel en daarnaar handelen. Dat heeft tijd en ruimte nodig. Geen haastige spoed. Of manipulatie om je over de streep te trekken. Maar aandacht, liefde en stilte.