Jonneke de Zeeuw, eigenaar Mooncake, schrijft en vlogt over verborgen culinaire parels

Daniela Dingenotto, eigenaar RawTallk, bureau voor training & coaching

'Je haar zegt veel over je. Een nieuw kapsel kan een nieuw begin zijn. Zo is het ook met mijn pluk. Toen die eenmaal was uitgegroeid begon mijn nieuwe leven: mijn leven met Mooncake. Eigenlijk begon het als een grap. Nu is die lok mijn handelsmerk.' 

Het resulteerde in een magazine vol stralende beelden en persoonlijke verhalen die raken. Die binnenkomen. Of je nou wel of geen grijs, of geverfd haar hebt. Natuurlijk grijs haar is voor ons een metafoor voor jezelf laten zien zoals je bent. En dat kan best een uitdaging zijn in een wereld waarin we ons voortdurend vergelijken met anderen en bezig kunnen zijn met wat de omgeving van ons denkt.
Eén persoon bestaat uit vele facetten. We hebben allemaal een gelaagdheid die aan de buitenkant niet direct zichtbaar is. Elke vrouw in dit magazine deelt een laag en samen vormen ze één geheel. Een totaalplaatje van kracht en kwetsbaarheid.

Marcelle Balk-Warkor (48), docent omgangskunde & mentor op een mbo

'Toen mijn man plotseling ernstig ziek werd, ben ik gestopt met mijn haar verven. Door wat hem overkwam, besefte ik dat het leven je is gegeven. Door dat inzicht overwon ik de angst om mezelf grijs te zien. De angst voor een negatief oordeel van de buitenwereld, maar mijn grijze haren laten zien is geen verandering van wie ik van binnen ben.'

22 vrouwen met natuurlijk grijs haar. Gescout op straat, getagt op social media, gevraagd in ons netwerk. ‘Wat heb je mooie grijze lokken, doe je mee met ons kunstzinnige fotoproject? We willen laten zien dat vrouwen met grijs haar nog steeds meetellen. Dat ze silver queens kunnen zijn, omdat we allebei zo’n positieve uiterlijke én innerlijke verandering hebben ervaren, nadat we stopten met verven van onze grijze lokken.’ Fotograaf Henk Bleeker en couturier Ronald Kolk gaven de diverse vrouwen de koninklijke uitstraling waar we naar op zoek waren. En vanaf dat kunstzinnige podium deelden de vrouwen hun overwinningen en hun onzeker- heden. Lieten ze hun stem horen.

De kracht van grijs

'Vrouwen met grijs haar staan voor wijsheid en weten'

€ 9,75

22 #silversisters vertellen over hun persoonlijke reis naar natuurlijk grijs haar en hoe die veelal samenhangt met life changing events. Gorgeous Grey is een uniek magazine vol inspirerende verhalen over zichtbaarheid, authenticiteit en vrouwelijke kracht.


Productspecificaties
Aantal pagina’s: 60
Productafmetingen: 27x21cm
Bindwijze: Gebonden
Taal: NederlandsColofon
Grafisch design: Jorine Zegwaard
Interviews & Teksten: Anouk Brinkman
Fotografie: Henk Bleeker
Styling & Begeleiding: Marcella Veldhuis-Andringa
Couture & Styling: Ronald Kolk

magazine

Gorgeous Grey

'Het gaat erom dat je kiest voor jezelf'

Tijdens die brainstormsessie in de studio van Marcella stijlinspirator middenin de oude binnenstad in Leeuwarden, kwam ook couturier Ronald Kolk ter sprake. Wiens werk Henk veel heeft gefotografeerd. Om de vrouwen de koninklijke uitstraling te geven waarnaar de twee initiatiefnemers van Gorgeous Grey op zoek waren, voelde Ronald Kolk als de laatste ontbrekende factor. Dat ook de gevierde mode-ontwerper zijn medewerking aan het project toezegde maakte het plaatje compleet. Kolk eert de vrouwen die bewust kiezen voor grijs haar. “Dat zijn sterke vrouwen natuurlijk. De ene vrouw kiest bewust voor grijs en de andere vrouw voor kleur. Het gaat erom dat je kiest voor jezelf. Als je jezelf maar happy en sterk voelt. En jezelf niet laat verslonzen, dat vind ik een drama. Want dat heeft zowel te maken met je uiterlijk als je innerlijk.”

Het was fotograaf Henk Bleeker die bij Marcella stijlinspirator aan de telefoon hing nadat zij een oproep had geplaatst op social media waar ze schreef dat ze op zoek was naar vrouwen met grijs haar, voor een fotografieproject. De Friese fotograaf had al vaker met Marcella aan fashionshoots gewerkt en zag wel iets in het kunstzinnig neerzetten van een ‘silver sister’ portretreeks. Niet lang daarna zaten Marcella en Anouk met Henk aan tafel om te brainstormen over hoe de beelden eruit moesten gaan zien. Al snel kwam het drietal uit op portretten waarop de vrouwen als ware koninginnen of godinnen zouden staan. Henk licht zijn visie toe: “In de jaren dat ik werk als professioneel fotograaf heb ik een herkenbare, eigen stijl ontwikkeld. Direct, net als ik zelf ben. Ik kijk daarbij het liefst naar de schoonheid van stoer, naar krachtige beelden. De Gorgeous Grey-portretten sluiten daar heel goed op aan. Ik ben erin geslaagd om deze vrouwen mooi en krachtig op beeld te krijgen, om te laten zien dat zij de wereld aankunnen.”

'De vrouwen op deze foto’s
kunnen de wereld aan’

Couturier Ronald Kolk en fotograaf Henk Bleeker gaven de 22 Gorgeous Grey Queens de koninklijke en kunstzinnige uitstraling die zo past bij alle unieke #silversisters. ‘Het zijn sterke vrouwen die kiezen voor natuurlijk grijs haar.’

fotograaf henk bleeker &
couturier ronald kolk 
over ALLe #silversisters 

expositie observant

Interviewfragmenten

In het voorjaar van 2024 hangt een aantal van de Gorgeous Grey portretten in het Amersfoortse stadscafé Observant. Speciaal voor de expositie heeft een aantal #silversisters interviewfragmenten ingesproken. Klik op de citaten om ze te beluisteren.

GORGEOUS GREY

Hello!

Op mijn 34ste besloot ik mijn bruine geverfde lokken in te ruilen voor mijn natuurlijk grijze haar. Het werd een intense uiterlijke én innerlijke reis die bijna twee jaar duurde. Met elke centimeter geverfd haar dat de kapper afknipte, kreeg ik een stuk Anouk terug. Motivatie en inspiratie om vol te houden kreeg ik op social media, via de hashtag #silversisters. Ik zag er prachtige foto's en verhalen over transformatie, vrouwelijke kracht en zelfacceptatie. Wat wilde ik daar graag een keer 'iets' mee doen. Toen ik in De Nieuwe Stad in Amersfoort stijlinspirator en #silversister Marcella-Veldhuis Andringa tegen het lijf liep, begon het balletje te rollen. We sloegen onze handen ineen en realiseerden onder de naam Gorgeous Grey een uniek magazine met daarin vijf generaties vrouwen met natuurlijk grijs haar, geportretteerd als ware Gorgeous Grey Queens. En wat het project extra leuk maakte: we gingen zelf ook op de foto.

‘Lijntjes en grijze haren zijn waarschuwingstekens waarmee de natuur aangeeft dat je niet met iemand moet dollen – het equivalent van de geelzwarte strepen van de wesp, of de markering op de rug van de zwarte weduwespin. Lijntjes zijn je wapen tegen idioten. Lijntjes zijn je uithangbord met WIJZE INTOLERANTE VROUW; NIET BENADEREN.’

Caitlin Moran, How to be a Woman

Foto: Jeannette Kooistra

Video-montage: GGTV

Mede dankzij de financiële steun voor onze crowdfunding bij Voordekunst, hebben we het Gorgeous Grey magazine kunnen realiseren. Maar liefst 137 donateurs zorgden dat we bij elkaar € 7000,- ophaalden, waarmee we het drukwerk en de grafische vormgeving konden financieren. 

crowdfunding

Voordekunst