[PSYCHIATER, DE ALMACHTIGE GOD]

Psychiater, de Almachtige God

De psychiater mag je niet tegenspreken.
Je tast de man in zijn eer aan.
De psychiater heeft het laatste woord.
De psychiater weet alles.
Hij is de alwetende macht die bepaalt wie ik ben.

De psychiater is God.
Of eerder de Duivel.
De man die me opsluit, vastzet, volplakt met stickers waar namen op staan.
Namen met DSM-classificaties.
Aandoeningen die mij in een behandelhokje stoppen.
Vertellen welke pillen, welke hulp, welke therapie ik nodig heb.
Welke poli ik moet bezoeken.Pillen die mijn onrust, mijn pijn, mijn angst, mijn paniek moeten wegnemen.

Zodat ik kan functioneren.
Zodat ik kan leven.
Zodat ik meedraai in de wereld van systemen die ik niet heb bedacht.
Waar ik nooit mee heb ingestemd.
Waar ik nooit in heb willen zitten.
Waarin ik gevangen ben, waarin we allemaal gevangen zijn.
Alleen, waarom ben ik de enige die het door heeft?

Gevangenen.
Allemaal.
Jij.
Ik.
Jij.
Ja, jij ook.

En jij en jij en jij.
En ik.

Gevangen.

Wanneer mag ik nou vrij?

┬ę anouk josephina | zomer 2021

CrazyWise Conference 2022

Dit gedicht schreef ik in de zomer van 2021 nadat ik een ellenlang rapport kreeg thuisgestuurd van een psychiater die na een gesprek van twee uur een diagnose stelde voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Het was vlak nadat ik een workshop stembevrijding had gegeven op de vorige editie van de CrazyWise Conferentie. Op donderdag 7 juli vindt de zevende CrazyWise Conferentie plaats in Amsterdam. Met de inspirerende psychiater Glenn Helberg als dagvoorzitter, die onlangs het boek Als ik luister uitbracht, waarin hij niet alleen de psychiatrie, maar de hele maatschappij oproept om beter naar elkaar te luisteren. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.