Mijn eigen CrazyWiseheid anno 2022: Vaak ‘nee’ zeggen, veel dansen & placenta’s inwrijven met rozemarijnpoeder

Foto: Marieke Koudstaal Fotografie

31.05.22

‘You really think you’re in control
I think you’re crazy
Just like me’

Crazy | Gnarls Barkley

 

Terwijl ik voornamelijk nog bezig ben met het voeden van de kleine bollie, werken mijn lieve CrazyWise-collega’s hard aan het realiseren van alweer de zevende conferentie over de kracht en wijsheid van psychose. Deze keer vindt die plaats op donderdag 7 juli in Amsterdam, met psychiater Glenn Helberg als inspirerende dagvoorzitter en wederom een berg aan toffe workshops.

Onlangs was ik bij een digitale ontmoeting met Glenn Helberg, waarin ik deelde over hoe ik het tijdens en na de kraamweken van mijn eerste twee kinderen psychisch heel zwaar had gehad. Hoe ik in een psychose terecht was gekomen, zo’n zes weken na de geboorte van mijn eerste dochter en wat ik nu had gedaan om dat te voorkomen. En hoe het – dat mag ik nu tien weken na de geboorte wel concluderen – gelukt is.

Mijn persoonlijke CrazyWiseheid

Terugkijkend denk ik dat het allerbelangrijkste aspect hiervoor is geweest, zowel tijdens mijn zwangerschap, geboorte en kraamtijd, dat ik de afgelopen jaren heb geleerd om mijn intuïtie te vertrouwen en daarop te varen. Mijn persoonlijke CrazyWiseheid. 🙂 Dat ik mijn grenzen heb bewaakt en aangegeven. Zowel naar mijn persoonlijke omgeving als naar professionals. Ook als die grenzen voor de buitenwereld misschien als ‘gek’ werden bestempeld.

‘De afgelopen jaren
heb ik geleerd om
op mijn intuïtie te varen’

Die wijsheid heeft geleid tot een prachtige badbevalling waarbij ik onze dochter voor een groot deel zingend ter wereld bracht. En niemand mij heeft aangeraakt. Niet om te checken ‘hoe ver’ ik was, niet om in te grijpen terwijl haar hoofdje twee uur lang zichtbaar was, maar de geboorte niet leek te vorderen. Niet om onze dochter aan te pakken, zelfs niet toen haar hoofdje vijf minuten lang in het water vrij rondbewoog, wachtend op de volgende wee waarop ze volledig geboren kon worden. Alleen ikzelf en mijn fantastische ondersteunende partner waren fysiek verbonden met onze dochter.

Ik zei ‘nee’ en ging dansen

Als het aan de medische wetenschap en protocollen had gelegen, dan was ik om allerlei redenen met 38 weken ingeleid. Had ik vanaf oktober wekelijks in het ziekenhuis moeten zitten voor extra echo’s en onderzoeken. Maar ik zei ‘nee’. En toen ik tegen de 42 weken aanliep, we voor een hartfilmpje en echo naar het ziekenhuis ‘moesten’, en de gynaecologen ons wilden inleiden, of dan in ieder geval dagelijks hartfilmpjes maken, zei ik weer ‘nee’. In plaats daarvan ging ik dezelfde avond dansen bij De Beweging van het Leven, waar ik na afloop met de eerste weeën lachend en euforisch wegliep. De volgende vroege ochtend zag ons meisje het levenslicht.

‘De placenta wreef ik elke dag in
met rozemarijnpoeder
en hield mij en ons meisje
letterlijk en figuurlijk
gegrond in de kraamkamer’

Met deze gekke-wijsheid gaven we haar ook een volledige lotusgeboorte, waarbij de placenta aan haar is gebleven totdat die er vanzelf afviel. Exact een week na haar geboorte – een magisch moment. De moederkoek die ik elke dag zelf inwreef met rozemarijnpoeder en mij en ons meisje letterlijk en figuurlijk gegrond in de kraamkamer hield. Mijn bloedeigen placenta vormde de basis voor de kraamtijd en fungeerde als een soort omgekeerde parachute, zoals mijn partner haar zo mooi omschrijft. Een parachute die onze dochter een zachte landing op aarde gaf en haar en mij vervolgens letterlijk aan de grond gekluisterd hield. Zodra mijn hoofd de neiging had om weg te vliegen, zoals bij een psychose het geval is, trok de energie en de verzorging voor dit prachtige orgaan me weer omlaag. Terug naar de basis.

Stembevrijding wees me de weg

Het begin van het zogenoemde vierde trimester heb ik onder begeleiding van de POP-poli maar wat serieus genomen. In de bedding van een aantal prachtige sisters en mijn partner is het een prachtige, liefdevolle en rustgevende tijd geworden. Ik ga er nog meer over schrijven en delen, want ja, ja, JA, na deze periode voel ik nog helderderderder: stembevrijding heeft mij deze weg gewezen en wijst nog steeds. Langzaam kom ik uit onze cocon en bereid ik me voor op nieuwe workshops stembevrijding, want ik kijk ernaar uit om meer van die ‘crazy’ wijsheid te gaan delen.

CrazyWise Conference 2022

Het thema van de eerstvolgende CrazyWise Conference is The Inner Healer. Naast Glenn Helberg als dagvoorzitter staat er een aantal zeer inspirerende sprekers en workshopgevers op het programma. Waaronder Rich Eduard van Stichting Aliran, bij wie ik een keer een intensieve, helende sessie volgde en Jeanette Eken-Benschop, die ontzettend beeldend kan vertellen over de psychische gevolgen van haar intensieve emigratieproces van Suriname naar Nederland. Klik hier om kaarten te bestellen voor de de conferentie op donderdag 7 juli 2022.