de Jankfabriek ♥︎ Jankbier

Serieus. Sommige dingen. Dat je gewoon denkt: DIT. KAN. NIET. Maar dat het dan wel echt zo is. En dat je daar dan kippenvel van krijgt. Van je tenen tot je kruin.

Jankbier_de_Jankfabriek_Houda_BiboudaDeze blijheid op dit screenshot met mij bovenin, dat is Houda van BOILED. Ze ontwikkelde een paar jaar terug voor haar studie Trendresearch & Concepts samen met een aantal medestudenten Jankbier. Een biertje met een missie: namelijk mannen uitnodigen om meer over hun gevoel te praten. Omdat depressie en suïcide onder jonge mannen meer voorkomt dan bij vrouwen, deels omdat ze er minder over delen. Met het Jankbier wilde ze een zwaar onderwerp licht maken.

Bier met een missie

Het was Saskia van Christmaholic die me twee jaar geleden een foto appte van het biertje. Ik mailde meteen naar BOILED en een half jaar later spraken Houda en ik elkaar voor het eerst via Skype. Mijn missie met de Jankfabriek en haar missie met Jankbier passen als een puzzel in elkaar, namelijk het tonen van emoties en kwetsbaarheid normaliseren. Houda neemt geen blad voor de mond als het om taboe-onderwerpen gaat, spreekt zich uit over racisme, discriminatie, seksisme en genderdiversiteit en heeft een prachtige warme stem waarmee ze haar zelfgeschreven gedichten in spoken word deelt. We gingen helemaal AAN van elkaars energie. Is het te zien? Haha.

Jankbier in de webshop

Inmiddels is het twee jaar na ons eerste contact via de mail, spreken we elkaar met een zekere regelmaat, maar is het nog niet tot concrete samenwerking gekomen. Mede ook doordat ik in eerste instantie druk was met Gorgeous Grey, Houda met afstuderen en door de pandemie het afgelopen jaar de mogelijkheden voor nieuwe offline initiatieven te wensen over lieten… Nadat ik deze maand in lockdownavondkloktijd mijn 39ste verjaardag vierde vond ik het hoog tijd dat Houda’s Jankbier in de webshop van de Jankfabriek zou komen. Want als er een tijd in de geschiedenis is om een Jankbiertje bij je feestje (of niet-feestje) te drinken, nou, dan is het nu wel.

En dus is vanaf vandaag Jankbier in de webshop verkrijgbaar. Per drie stuks worden ze verzonden in een beschermd flespakket. Klik hier om je gegarandeerde avond janken te bestellen. Van het lachen óf van het huilen. Or both. ♥︎

Over de synchroniciteit tussen kerstmis en jankende Limbo’s

En dan als ons kennismakingsgesprek bijna ten einde is vraag ik Houda of ze altijd al in Tilburg heeft gewoond, waar ze studeert. ‘Nee, ik kom uit Limburg.’ WAT?!? ‘Waar vandaan?’ SITTARD.

NEEEEEE!!!

Jawel dus. Just like me.

Dus. We’re on a mission.
Wat we gaan doen?
Dat weten we ook nog niet precies.
Maar dat maakt niet uit.
We voelen het.

O enne… Saskia van Christmaholic…? Die komt oorspronkelijk ook uit Sittard.

Synchroniciteit.

I love it.