Silver Sisters zoeken Gorgeous Greys!

17.09.2018

‘Heb je een witte pluk in je haar laten verven?’ Ik loop met mijn oma (81) buiten in de zon. Lachend antwoord ik: ‘Nee oma, dat is grijs, mijn eigen kleur.’

Ik vertel mijn oma dat ik al ruim anderhalf jaar bezig ben om de verf uit mijn haar te laten groeien omdat ik wil zien hoe mijn natuurlijke kleur eruit ziet. Als ik ben uitgepraat kijkt ze nog eens naar mijn grijze lokken en concludeert kordaat: ‘Het is prachtig, wil je me beloven dat je je haar nooit meer zult verven?’

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn oma stopte met haar haar verven. Volgens mij was het rond haar 75-ste verjaardag. Ik was destijds verbaasd, zo gewend was ik aan haar geverfde haarkleur. ‘Nu ben ik oud genoeg om grijs te zijn kind’, was het antwoord dat mijn oma destijds gaf.

‘Nu ben ik oud genoeg om grijs te zijn’

Het zegt wel iets over het beeld dat veel mensen hebben van vrouwen die hun grijze haren openlijk laten zien. We zijn het al heel lang niet gewend. Om jonge vrouwen te zien die grijs worden. Het schijnt wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen twee keer zo snel grijs worden dan mannen. Afgaande op het straatbeeld laten ze het pas twee keer zo laat zien, schat ik zo in.

Maar ik ben niet de enige die tegen de stroom in haar grijze lokken laat (uit)groeien. In mijn transitieproces ontdekte ik op Instagram vrouwen over de hele wereld die hun ervaring met stoppen met haarverven deelden. Een verandering die simpel lijkt, maar o zoveel teweegbrengt. Het levert prachtige verhalen en foto’s op over weerstand, innerlijke motivatie en zelfacceptatie. De vrouwen motiveren elkaar daardoor enorm om de grijze-haarreis door te zetten.

De stembevrijdende journalist in mij zag een mooi project ontstaan: jonge Nederlandse vrouwen in beeld gebracht op portretfoto’s, hun verhalen delend in interviews. Maar anders dan bij de internationale #silversisters op Instagram ben ik hier in Nederland nog een uitzondering op de regel. Om mij heen wordt iedereen òf gewoon nog niet grijs, òf verven vrouwen liever door. Ik nam me daarom voor om elke vrouw aan te klampen die enigszins aan de jong-en-grijs-voorwaarde voldeed.

Opvallende fluffy verschijningGorgeous_Grey_Stijlinspirator_Marcella_Veldhuis

Vlak na dat voornemen stond stijlinspirator Marcella voor mijn neus in Werkplaats P. In een opvallende fluffly paarse jas, toffe bril èn prachtig zilvergrijs haar. Ik was zo onder de indruk van haar verschijning, dat ik niet anders kon dan foto’s van haar maken. Een paar weken geleden mailde Marcella mij omdat ik op een van haar foto’s op Instagram had gereageerd. Of ze me mocht interviewen over mijn grijze haar. Voor een e-book dat ze hierover wilde schrijven. Een paar dagen daarvoor appte iemand mij een column van Aaf Brandt Corstius door, waarin ze schreef dat de wereld ineens vol is met vrouwen die hun grijze haar omarmen. Gorgeous_Grey_Silver_Sisters_Anouk_Josephina_Marcella_Stijlinspirator

 

De puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik belde Marcella op en al gauw waren we een uur en talloze herkenbare verhalen over vrouwen en grijs haar verder. Onze ideeën en ervaringen kwamen zo ontzettend overeen, we konden niet anders dan onze plannen samenvoegen. Binnen een paar uur zag ik mijn naam terug in een oproep van Marcella, in combinatie met de complimenteuze titel gorgeous grey. Vandaag zaten we voor het eerst bij elkaar om de eerste berg enthousiaste reacties te bekijken, vragen te bedenken en de opzet van het boek te bespreken. Love it when a plan comes to life! 

Jong, gorgeous & grey?

Maar goed, twintigers en dertigers… Where are you? Ik ben vast niet de enige Nederlandse 40-minner die niet (meer) verft. Dusss, ken jij of ben jij net als Marcella en ik een Gorgeous Grey dame en wil je daarover vertellen en misschien wel meedoen aan een toffe fotoshoot, mail ons op anouk@gorgeousgrey.world!

A VERY SPECIAL SHOUTOUT to the gorgeous silver sisters all over the world for giving me permission to use their beautiful images for the photocollage. From left to right, from top to bottom: Felicia Cocotzin RuizLashawnda BecoatsElizabeth Hodge, Kate Dinota, Trine Lundager, Jess, Lauren J. Kennedy, Veronica Letterman. Maybe one day we will make this Dutch project international. 🙂

Gorgeous Grey magazine

De zoektocht nog ‘Gorgeous Greys’ resulteerde eind 2019 in een one issue magazine met daarin 22 portretten van 5 generaties vrouwen die allemaal kozen voor natuurlijk grijs haar. Fotograaf Henk Bleeker legde ze vast op de gevoelige plaat, ik tekende hun verhalen op over transformatie, authenticiteit en veerkracht. Het magazine is verkrijgbaar in de Jankfabriek-webshop voor € 9,75 exclusief verzendkosten. Klik hier om het te bestellen.