De Jankfabriek. Dat wordt het.

 

In november vorig jaar, op de tweede verjaardag van mijn dochter, rijd ik over de A2 naar huis als deze naam mij invalt. De Jankfabriek. Als ik het hardop uitspreek krijg ik kippenvel over mijn hele lichaam en verschijnt er op mijn gezicht een brede glimlach. In De Jankfabriek komt alles bij elkaar wat ik vind in het fenomeen stembevrijding en wat ik ermee naar buiten wil brengen.

De Jankfabriek.

Dat wordt het.

Ongegeneerd janken

Want ik geloof dat mensen een stuk lekkerder in hun vel zouden zitten als ze eens wat meer zouden janken. Janken van verdriet, maar ook zeker janken van het lachen. Ongegeneerd, in totale overgave (of veel waarschijnlijker: mét weerstand én gêne), geluid geven aan dat wat vreugde geeft, ontroert, pijn doet, boos maakt, frustreert, irriteert, of verwart. Of, zoals Ramses Shaffy het zo mooi heeft verwoord: ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.’ 

De Danswerkplaats

De ingeving komt daags na mijn kennismaking met Karin Venverloo, verhuurder van De Danswerkplaats, waar ik workshops en lessen stembevrijding wil gaan geven. Dat zag ik al voor me toen ik in het voorjaar mijn intrek nam bij Werkplaats P. ( zo’n 200 meter van De Danswerkplaats vandaan) en net was begonnen aan de vooropleiding van de Academie voor Stembevrijding. Met Karin deel ik mijn prille ideeën en plannen, maar van een naam heb ik dan nog geen idee.

Themaworkshops

In de weken na de ingeving van de naam en het claimen van de domeinnaam www.dejankfabriek.nl, bedenk ik een eindeloze reeks workshops. Het maakt niet uit waar ik ben of wat ik doe. Op de fiets, luiers verschonend, muziek luisterend, tijdens het douchen (zéker tijdens het douchen) of in de vage droomtoestand vlak voor het in slaap vallen – de meest uiteenlopende thema’s en complete programma’s vallen te pas en te onpas bij me binnen.

Voorbij intern gebroed

Hoe dan ook, het werd hoog tijd om data te boeken bij De Danswerkplaats en nu ik afgelopen weekend op verzoek een miniworkshop stembevrijding gaf aan een kleine groep vrouwen, is het moment gekomen om mijn plannen wereldkundig te maken. Carnaval is bijna voorbij, de lente staat voor de deur, de tijd van intern gebroed is over. Nee, er is nog geen officieel logo, of een website waarop al die workshops zijn terug te vinden. En ja, eigenlijk had ik sinds mijn besluit om aan de Academie voor Stembevrijding te starten eens een blog willen schrijven over wat ik zoal op die opleiding leer en wat dat vage begrip stembevrijding nou helemaal inhoudt, maar uiteindelijk is dat allemaal bijzaak.

Ik ben er klaar voor om de stembevrijder© a.k.a. jankbaas (shoutout naar Oase & de GLP) in mij aan het werk te zetten en daarom nodig ik nodig iedereen uit die enige vorm van nieuwsgierigheid voelt om de komende maanden een keer aan te haken.

Workshop Luddevedu

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht kan ik niet om hét universele thema heen waarover iedereen wel iets te janken heeft, namelijk liefdesverdriet. Vers, hartverscheurend liefdesverdriet, stille tranen om oude, vergeten liefdes, bij de workshop Luddevedu is voor alles ruimte. Meer info en inschrijven? Check De Jankfabriek op Facebook of stuur een mail naar anouk(apenstaartje)dejankfabriek.nl.

 

https://www.youtube.com/watch?v=T2o_FXHxYJY