35, grijs en nee ik verf niet (meer)

01.02.2018

Wat doe je als je 21 bent en je ontdekt je eerste grijze haar? Eerst pluk je er nog een tijdje aan met een pincet, maar al snel ontkom je niet aan een zesweekse verfbeurt om de uitgroei te bestrijden. Tegen de 30 lukt het niet meer om de hardnekkige grijze kleur met zelfgekochte verf te camoufleren en zit je urenlang in de spiegel van de kapper te kijken terwijl je haar weer een opfrisbeurt krijgt.

Grijze muis

Opgegroeid met vrouwen om je heen die hun haar al verfden voordat het ‘nodig’ was, werd verven een vanzelfsprekendheid. Want met grijze haren zie je er oud uit en dat wil uiteraard niemand. Stel je voor! Maar na de geboorte van je tweede kind ontstaat er na de enorme hormonale haaruitval een grijze pluk voorin je pony die je nieuwsgierig maakt. Hoe zou je eruit zien zonder verf? Oud? Wijs? Grijze muizerig? Hekserig zelfs? Hoe grijs ben je eigenlijk intussen? In februari 2017 ga je voor het eerst in jaren naar de kapper zonder dat je je haar laat verven. De laatste verfbeurt was twee maanden daarvoor, in december 2016.

Jezelf motiveren

Het eerste half jaar moet je jezelf telkens motiveren als je in de spiegel kijkt. Op straat heb je het gevoel dat iedereen naar die paar centimeter uitgroei kijkt en zich afvraagt waarom je niet naar de kapper gaat. Je ontdekt dat haar gemiddeld één centimeter per maand groeit en concludeert dat je zeker anderhalf tot twee jaar bezig bent voordat alle verf eruit is gegroeid. Man wat gaat dit traaaaaag!

35 en grijs

Als je op 10 centimeter zit begin je complimenten te krijgen. Het roept allerlei reacties op, iedereen vindt er wat van en je merkt dat je daardoor steeds meer gemotiveerd bent om door te zetten. Om te gaan staan voor jóuw grijze haar. Je bent 35 en grijs. En eigenlijk voelt dat best heel tof. Het geeft je een gevoel van authenticiteit. Langzaamaan begin je je grijze haar te omarmen.

‘Lijntjes en grijze haren zijn waarschuwingstekens waarmee de natuur aangeeft dat je niet met iemand moet dollen – het equivalent van de geelzwarte strepen van de wesp, of de markering op de rug van de zwarte weduwespin. Lijntjes zijn je wapen tegen idioten. Lijntjes zijn je uithangbord met WIJZE INTOLERANTE VROUW; NIET BENADEREN.’

Caitlin Moran, How to be a Woman

Inspirerende verhalen

Op sociale media ontdek je een hele club jonge vrouwen die hun grijze lokken laten uitgroeien. Ze maken er prachtige foto’s van en vertellen inspirerende verhalen over hun ‘haartransformatie’. Iedereen blijkt klaar te zijn met het semi-verplicht verven en de opgelegde schoonheidsidealen voor ouder wordende vrouwen. Stoppen met verven voelt als een collectieve bevrijding van een idee waar niemand echt bewust voor heeft gekozen. Een jaar geleden stond je nog ongemakkelijk aan de toonbank van de kapper met de boodschap: ‘Ik wil graag een afspraak maken, maar alleen om te knippen, niet om te verven. Ik ga mijn grijze haren laten uitgroeien.’ Een jaar later voelt het ongemakkelijk dat je je toen druk maakte over wat de kapper van jouw keuze zou vinden.

I am not my hair
I am not this skin
I am not your expectations
I am not my hair
I am not this skin
I am the soul that lives within

India.Arie | I Am Not My Hair
Gorgeous Grey magazine

Ruim anderhalf jaar nadat ik dit blog schreef, ontmoette ik #silversister Marcella Stijlinspirator. Allebei ervoeren we hoe bevrijdend het was om te stoppen met verven en voelden ons gemotiveerd om meer van dit soort verhalen de wereld in te brengen. Het werd het Gorgeous Grey magazine; een one issue uitgave met daarin 22 portretten van 5 generaties vrouwen die allemaal kozen voor natuurlijk grijs haar. Fotograaf Henk Bleeker legde ze vast op de gevoelige plaat, ik tekende hun verhalen op over transformatie, authenticiteit en veerkracht. Het magazine is verkrijgbaar in de Jankfabriek-webshop voor € 9,75 exclusief verzendkosten. Klik hier om het te bestellen.