Mental Health Day: Lady Gaga is er druk mee (en ik nu ook)

Beeld: Instagramfeed Lady Gaga

World Mental Health Day. Een week geleden had ik nog geen idee dat het bestond, totdat Lady Gaga er ineens heel druk mee was op Instagram. Het inspireerde mij om zelf ook iets over het onderwerp te schrijven, ik heb ook inspiratie, maar ik weet niet goed hoe ik het moet delen.

Kwetsbaarheid is retespannend

Want wat wil ik erover delen? Over mijn eigen ervaringen met mijn psychische (on)gezondheid. En wat kan ik over mensen uit mijn omgeving delen die kampen met angst, depressie, burnout of een bipolaire stoornis, zonder dat iemand weet dat het over een bepaald persoon gaat? Zonder dat iemand een bepaalde sticker, of stigma op mij of iemand anders plakt? Al die vragen geven precies aan waarom zoiets als een World Mental Health Day zo belangrijk is. Want zelfs als je een missie hebt (ik) om stigmatisering van psychische aandoeningen tegen te gaan door je eigen ervaring te delen, is het nog steeds retespannend om er open over te zijn. Om je kwetsbaarheid te tonen. Want wat vindt de buitenwereld dan van mij?

Delen is helen

Daarom werk ik stapje-voor-stapje aan een manier om mijn verhaal de wereld in te brengen. Uit te zoeken wat ik wel en niet wil delen. In de hoop dat mijn ervaring bij anderen voor herkenning en verbinding zorgt. Delen is helen, is een oneliner die mijn coach Tamara Beekmans het afgelopen jaar meerdere malen in de groep gooide. Wie zijn verhaal deelt lost niet alleen bij zichzelf iets op, maar kan ook iets bij de ander iets raken en daarmee helen.

Bespreekbaar maken

Dat ik afgelopen voorjaar de kans kreeg om webteksten te schrijven voor de stichting Samen Sterk zonder Stigma heeft me weer een stapje dichterbij geholpen. Een organisatie die werkt aan een samenleving waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Dat doel lijkt soms eindeloos ver weg en dan ineens weer verrassend dichtbij. Bijvoorbeeld toen iemand tussen neus-en-lippen door tegen me zei ‘even in een depressieve periode’ te zitten. Alsof het om een gebroken arm ging. Ik had daar enorme bewondering voor. Wat een moed, om het onderwerp zo makkelijk bespreekbaar te maken. En tegelijkertijd precies waar ik op hoop, namelijk dat op een dag iedereen zo met elkaar over z’n psychische gesteldheid kan praten.

Labels de deur uit

En dat er dan ook nog eens een dag komt dat al die labels de deur uit worden geflikkerd. Want inmiddels hebben ‘experts’ zoveel psychische aandoeningen bij elkaar bedacht dat op elk (gezond) mens wel een psychische sticker te plakken valt. Een prachtige documentaire die dat onder meer ter discussie stelt is CRAZYWISE. Ruim een jaar geleden zag ik voor het eerst de trailer, vorige week kreeg ik de kans om hem voor het eerst te zien. En daarmee ben ik – net als door het schrijven van dit stukje dat waarschijnlijk allerlei vraagtekens oproept – weer een stapje dichter bij het delen van mijn verhaal.

 

https://youtu.be/uNgjbSAbKUI