Bang zijn is voor angsthazen

Beeld: Lief Leven

We mogen niet bang zijn.

Bang zijn is voor angsthazen, bangeschijters en huilebalken. Angst veroorzaakt verdeeldheid en zet mensen tegen elkaar op. Daarom zeggen we dat we ons niet bang laten maken. Telkens weer. Keer op keer, op keer, op keer.

Ik ben bang

Wanneer staat er daags na een aanslag eens een leider op die tijdens een persconferentie achter de microfoon gaat staan en zegt: ‘Ik ben bang. Bang om onze vrede, onze vrijheid kwijt te raken. Bang om dierbaren te verliezen, bang om het leven kwijt te raken. Bang om dingen te beloven die ik niet waar kan maken. Omdat we dit niet kunnen controleren. Omdat dit een oorlog is die we niet kunnen bestrijden zoals we dat in het verleden hebben gedaan.’

Bang zijn is oké

Een politicus die toegeeft: ‘Ik kan alles met cijfers relativeren, maar ik ben bang. En dat is oké. Mijn angst mag er zijn. Jullie angst mag er zijn. Deze angst is een collectief gegeven. Laten we hem omarmen, laten we er vriendelijk tegen zijn. Er liefdevol aandacht aan besteden en hem welkom heten. Welkom angst dat je er bent. Laten we samen praten over onze angst. ‘

Een allesverzengend monster

Hoe harder we blijven roepen dat we niet bang zijn, hoe harder we een natuurlijke menselijke emotie ontkennen. Angst overwin je niet door hem te ontkennen. Angst overwin je door deze recht in de ogen te kijken. Want angst die je negeert of ontkent kan buitenproportionele vormen aannemen. Transformeren tot een gruwelijk allesverzengend monster. Het is de verborgen angst die leidt tot de gevreesde verdeeldheid en haat. Gedeelde angst leidt tot verbondenheid en verzoening. Gedeelde angst lost op en transformeert in liefde.

 

‘This may sound silly but it’s true
So don’t pretend it ain’t you too
We’re all afraid of something here
‘Cause you ain’t human without fear’

Fear | Jazmine Sullivan